Saharacactus
Olejek z Opuncji Figowej


Cena:151.90 PLN
Pojemność: 30 ml
Marka: Saharacactus
Wysyłka: 24 h
Sztuk:

    Do przechowalni
Nowość

Certyfikaty:


Olejek z opuncji figowej

to luksusowy olejek roślinny produkowany w sposób ekologiczny w Maroku. Jest w 100% naturalny, nierafinowany, z pierwszego tłoczenia, nierafinowany, bez użycia środków chemicznych.

Dlaczego jest tak cenny?

  • Posiada silne właściwości przeciwzmarszczkowe, poprawia napięcie, koloryt i nawilżenie skóry przesuszonej i odwodnionej.
  • Przeciwdziała przedwczesnemu starzeniu się skóry.
  • Działa antyoksydacyjnie, wspomaga ochronę przeciwsłoneczną i odporność na czynniki zewnętrzne.
  • Wzmacnia i uszczelnia barierę lipidową naskórka, uzupełnia niedobory składników tłuszczowych w skórze, łagodzi podrażnienia i stymuluje naturalną regenerację skóry

Zastosowanie:

  • dla cery dojrzałej, odwodnionej, suchej, wymagającej regeneracji, zniszczonej np. działaniem słońca, łatwo ulegającej podrażnieniu, ze zmarszczkami, o obniżonej elastyczności
  • na delikatne okolice oczu, wokół ust, szyi i dłoni, czyli na miejsca, gdzie objawy starzenia pojawiają się najwcześniej
  • do ujędrniania biustu
  • do suchych, zniszczonych włosów
  • na wysuszone części ciała: stopy, dłonie
  • jako olejek dodatkowo chroniący przed słońcem podczas opalania
Sposób aplikacji:    Należy stosować na czystą skórę, po prysznicu lub na noc, aby ułatwić wchłanianie olejku podczas snu. Masować wysuszone części ciałaJest bardzo wydajny, jedna kropla wystarcza na całą twarz i szyję.
Przechowywać w suchym, ale nie nasłonecznionym miejscu.

Opuncja figowa (Opuntia ficus-indica) – gatunek opuncji pochodzący z Meksyku, lecz uprawiany również w wielu innych krajach o ciepłym klimacie, także w południowej Europie. Aztekowie uważali ją za roślinę świętą i wykorzystywali do różnych celów. Pierwsze owoce, dotarły do Europy prawdopodobnie już pod koniec XV w. po powrocie wyprawy Krzysztofa Kolumba. Stąd używana do tej pory nazwa ficus indica (figa indyjska). Owoc opuncji przypomina kolczaste, gruszkowate jagody. W środku znajdują się drobne nasiona z których wytłacza się olej, będący obecnie najdroższym olejkiem roślinnym na świecie

Proces otrzymywania oleju z pestek opuncji jest bardzo czasochłonny i pracowity oraz mało wydajny ze względu na niską zawartość oleju w pestkach opuncji. Bardzo drobne pestki z owoców opuncji zawierają tylko 5% składników tłuszczowych (pestki słonecznika zawierają 50% składników tłuszczowych). Celem uzyskania 1 litra oleju z pestek opuncji potrzeba zużycia około 1 miliona pestek, wydobytych z około 470kg świeżych owoców opuncji.

Właściwości:

Olej z opuncji charakteryzuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie kwasu linolowego – Omega-6, które niezbędne są w procesie nawilżenia i ochrony skóry przed działaniem czynników zewnętrznych( promieniowania słonecznego, wolnych rodników, nikotyny itp.). NNKT nie są produkowane przez nasz organizm stąd muszą być dostarczane do naszego organizmu z zewnątrz ( kosmetyki). Specyficznymi objawami niedoboru NNKT są: spowolniony proces gojenia się ran, łuszczenie się skóry, suchość naskórka, stany zapalne, podatność na zaskórniaki i wypryski, częste podrażnienia skóry.
Kwas linolowy natomiast (w olejku z opuncji jest go dużo około 60%) olejek z opuncji wspomaga regenerację bariery lipidowej skóry, wpływa więc na odpowiednie nawodnienie, uelastycznienie i napięcie skóry (olejek z opuncji uzupełnia niedobory składników tłuszczowych w skórze).
Olej ten jest również bogaty w fitosterole zaliczane, które wzmacniają barierę naskórkową, czyli hamują utratę wody ze skóry, działają przeciwzapalnie, łagodząco, przeciwalergicznie, immunostymulująco oraz pobudzają regenerację i gojenie naskórka. Wpływają również na poprawę elastyczności i spójności skóry, wykazując działanie przeciwzmarszczkowe oraz normalizują pracę gruczołów łojowych.
Olej z pestek zawiera także witaminę E, dzięki czemu wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, chroniące przed działaniem wolnych rodników, powodujących przedwczesne niszczenie i starzenie komórek skóry. Ilość witaminy E w oleju z opuncji jest wyższa aniżeli w oleju arganowym. Witamina E to naturalny i najskuteczniejszy antyoksydant i „morderca” wolnych rodników rozpuszczalny w tłuszczach, chroni ona skórę przed stresem, zapobiega przedwczesnemu starzeniu skóry powodowanemu niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi. Działa regenerująco, nawilżająco, przeciwzapalnie oraz sprzyja gojeniu i łagodzeniu rumienia posłonecznego. Stosowana na skórę wspomaga ochronę przeciw promieniowaniu UV.

Olejek z opuncji figowej wzmacnia także układ odpornościowy skóry i pobudza naturalne procesy jej regeneracji.

Skład INCI:

Opuntia Ficus indica seed oil. 100% naturalny.

Aktualnie brak opinii o produkcie

Nie jesteś zalogowany. Dodawanie recenzji tylko dla zalogowanych użytkowników.

Close











Sklep internetowy Argani oferuje: kosmetyki naturalne dla całej rodziny, kosmetyki ekologiczne do pielęgnacji dzieci, biokosmetyki z różnych miejsc świata, kosmetyki organiczne wyselekcjonowanych firm: Ava, Lavera, Waleda, Argiletz

Copyright © Argani

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. [ZAMKNIJ]