Alepia
Olej z Opuncji Figowej 100 %


Close




Olej z opuncji charakteryzuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie kwasu linolowego - Omega-6.

Olej z pestek opuncji jest aktualnie najdroższym olejem roślinnym na rynku!

Dlaczego jest tak cenny?

  • Posiada silne właściwości przeciwzmarszczkowe, poprawia napięcie, koloryt i nawilżenie skóry przesuszonej i odwodnionej.
  • Przeciwdziała przedwczesnemu starzeniu się skóry.
  • Działa antyoksydacyjnie, wspomaga ochronę przeciwsłoneczną i odporność na czynniki zewnętrzne.
  • Wzmacnia i uszczelnia barierę lipidową naskórka, uzupełnia niedobory składników tłuszczowych w skórze, łagodzi podrażnienia i stymuluje naturalną regenerację skóry

Zastosowanie:

  • dla cery dojrzałej, odwodnionej, suchej, wymagającej regeneracji, zniszczonej np. działaniem słońca, łatwo ulegającej podrażnieniu, ze zmarszczkami, o obniżonej elastyczności
  • na delikatne okolice oczu, wokół ust, szyi i dłoni, czyli na miejsca, gdzie objawy starzenia pojawiają się najwcześniej
  • do ujędrniania biustu
  • do suchych, zniszczonych włosów
  • na wysuszone części ciała: stopy, dłonie
  • jako olejek dodatkowo chroniący przed słońcem podczas opalania
Sposób aplikacji:   
Zastosowanie: Co noc przed snem, stosować kroplę oleju z nasion opuncji wokół oczu, ust, na zmarszczki. Masować opuszkami palców twarz i szyję dla głębszej penetracji.
Jest bardzo wydajny, jedna kropla wystarcza na całą twarz i szyję.
Przechowywać w suchym, ale nie nasłonecznionym miejscu.

Opuncja figowa (Opuntia ficus-indica) – gatunek opuncji pochodzący z Meksyku, lecz uprawiany również w wielu innych krajach o ciepłym klimacie, także w południowej Europie. Aztekowie uważali ją za roślinę świętą i wykorzystywali do różnych celów. Pierwsze owoce, dotarły do Europy prawdopodobnie już pod koniec XV w. po powrocie wyprawy Krzysztofa Kolumba. Stąd używana do tej pory nazwa ficus indica (figa indyjska). Owoc opuncji przypomina kolczaste, gruszkowate jagody. W środku znajdują się drobne nasiona z których wytłacza się olej, będący obecnie najdroższym olejkiem roślinnym na świecie

Proces otrzymywania oleju z pestek opuncji jest bardzo czasochłonny i pracowity oraz mało wydajny ze względu na niską zawartość oleju w pestkach opuncji. Bardzo drobne pestki z owoców opuncji zawierają tylko 5% składników tłuszczowych (pestki słonecznika zawierają 50% składników tłuszczowych). Celem uzyskania 1 litra oleju z pestek opuncji potrzeba zużycia około 1 miliona pestek, wydobytych z około 470kg świeżych owoców opuncji.
Skład INCI : Opuntia Ficus Indica seed oil.

Aktualnie brak opinii o produkcie

Nie jesteś zalogowany. Dodawanie recenzji tylko dla zalogowanych użytkowników.

Close






Klienci, którzy wybrali ten produkt, kupili również:






Sklep internetowy Argani oferuje: kosmetyki naturalne dla całej rodziny, kosmetyki ekologiczne do pielęgnacji dzieci, biokosmetyki z różnych miejsc świata, kosmetyki organiczne wyselekcjonowanych firm: Ava, Lavera, Waleda, Argiletz

Copyright © Argani

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. [ZAMKNIJ]